RD RIKO RIBNICA – RK CELJE P. L. 29:29 (12:15)

Ribničani ostajajo strup za Celjane v ribniški dvorani. Kljub 5 goli zaostanka po 2 tretjinah tekme, ribniški rokometaši niso vrgli puške v koruzo in razlika se je začela topiti iz minute v minuto, dokler se ni v zadnji minuti povsem stopila. Celjani so sicer še imeli zaključni strel za zmago, vendar Rok Ovniček sedemmetrovke le nekaj sekund pred koncem tekme ni uspel spremeniti v gol.

3. krog končnice za prvaka Lige NLB,
Ribnica, dvorana ŠCR, petek, 5.4.2019, ob 20:15, sodnika Bojan Lah, David Sok, gledalcev 550:

RD RIKO RIBNICA – RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 29:29 (12:15).

RD Riko Ribnica: Bojić (6 obramb), Klarič (5 obramb), Strmljan 3, Horvat, Vujačić 8, Žagar, Knavs 1, Ranisavljević, Pahulje, Lešek 4, B. Nosan 1, Cimerman, Pucelj 12 (5), Tomšič, M. Nosan, Košmrlj;
RK Celje Pivovarna Laško: Panjtar (9 obramb), Ferlin (3 obrambe), Vujović 2, Jurečič, Malus, Kljun, Razgor, Ovniček 4 (1), Marguč, Šarac 4, Accambray 1, Kodrin 4, Horžen 10, Makuc, Anić 1, Bećiri 3.

Sedemmetrovke: RD Riko Ribnica 6 (5), RK Celje Pivovarna Laško 4 (1):
Izključitve: RD Riko Ribnica 6 minut, Celje PL 6;
Rdeči kartoni: -.

Aktualni državni prvaki so prišli v Ribnico po zmago, kar so s pristopom pokazali že v prvih minutah tekme. Že v 3. minuti so povedli z 0:2 in prednost dveh golov držali do 10. minute in izida 2:4. Kot da bi izključitev Domna Phuljeta Ribničane podžgala, so ti zaigrali na vso moč in v naslednjih 6 minuta z delnim izidom 4:0 prišli do vodstva 6:4. Po minuti odmora, ki jo je bil prisiljen vzeti gostujoči strateg Tomaž Ocvirk, so se gostje ponovno razleteli po igrišču ter si do konca polčasa predvsem po zaslugi Kristjana Horžena, ki je v naslednjih 14 minutah zabil kar 7 golov (iz sedmih poskusov), priigrali prednost 4 golov (11:15). Za razliko 3 golov pred odmorom (12:15) je z izkoriščeno sedemmetrovko poskrbel Jan Pucelj.
Gostje so tudi drugi del uspešno držali Ribničane na varni razdalji 3 do 4 golov. V 41. minuti so z golom Vujovića, ki se po koncu sezone vrača s posoje v svoj klub Kielce, prvič povedli za visokih 5 golov (16:21). Glede na stanje na igrišču se je v tistem trenutku zdelo, da bodo tokrat državni prvaki prišli do zmage lažje, kakor v nekaj preteklih dvobojih. Tako so morda pomislili tudi gostujoči igralci, kar pa zagotovo ne velja za domače borce. Z agresivno obrambo so gostom preprečevali doseganje lahkih golov, v napadu pa se je razigral Vujačić, ki je dosegel 3 gole v 3 minutah in razlika se je zmanjšala na 3 (45. minuta, 20:23). Še naprej je bil natančen Pucelj, nato pa je še novopečeni očka Blaž Nosan izstrelil projektil nad glavo Ferlina in semafor je kazal le še dva gola zaostanka (47.minuta, 22:24). Dvorana je začutila priložnost za nekaj več in je s svojo bučno podporo ponesla domače rokometaše, katerim je v 53. minuti uspelo priti le na gol zaostanka (26:27). Ko je Ovniček v 55. minuti izkoristil sedemmetrovko in Celjane popeljal v vodstvo s 26:29, je spet kazalo na zmago gostov. Najprej je v naslednjem napadu Strmljan s tal presenetil in premagal Ferlina, nato je Mark Klarič na drugi strani ubranil strel Ovničku z 9 metrov. Strmljan je v potem v sebi značilnem slogu poslal v prazno Bećirija ter s 6m črte s strelom pod nogo ponovno premagal Ferlina in gostitelje ponovno približal samo na gol zaostanka (28:29). Na tribunah je bilo kot v kotlu. Accambray je v naslednjem napadu najprej skoraj izgubil žogo, nato pa mojstrsko našel na črti samega Ovnička, ki pa ponovno ni uspel premagati ob koncu tekme izvrstnega Klariča. Ribničani so šli minuto in pol do konca tekme v napad po izenačenje. Strmljan in Blaž Nosan sta uspela izigrati obrambo Celja in pripraviti čisto pozicijo za strel z levega krila Janu Puclju, ki je zanesljivo zabil še svoj 12 gol na tekmi in izid 50 sekund pred koncem tekme poravnal na 29:29. Celjani so najprej izkoristili zadnjo minuto odmora, nato pa krenili v napad po zmago. Prekaljeni Francoz je le nekaj sekund pred zadnjim žvižgom sodnikov uspel spraviti žogo na črto do Bećirija, ki do strela sicer ni prišel, je pa izsilil sedemmetrovko. Odgovornost za izvedbo kazenskega strela je prevzel Ovniček, ki pa je na srečo domače ekipe in polne dvorane z neuspelim lobom žogo poslal na vrata. Slavje ob osvojeni točki je bilo neizmerno.
Če upoštevamo dejstvo, da v domači ekipi ni bilo poškodovanih Davida Kovačiča in Roka Setnikarja in da sta igrala načeti Gregor Košmrlj ter od “poroda” utrujeni Blaž Nosan, je osvojena točka enakovredna zmagi, ki Ribničane ohranja vsaj v boju za 2. meso.
Prvenstvo se za ribniške rokometaše nadaljuje po reprezentančnem premoru s tekmo proti neposrednemu tekmecu za naslov podprvaka (RK Gorenje Velenje) v soboto, 20.4.2019, ob 17. uri v dvorani ŠC Ribnica.

Aljaž Lešek, RD Riko Ribnica: “Mislim da je bila tekma kot se spodobi. Pravi derbi. Na koncu smo z malo sreče izvlekli točko. Celjani so ponovno, kot že prvo tekmo v rednem delu, imeli sedemmetrovko za zmago, vendar jo ponovno niso izkoristili. Mislim, da je točka zasluženo ostala doma. Sedaj nas čaka teden premora, potem pa še ena težka tekma doma proti Velenju. Ponovno bomo šli na zmago in videli bomo, kako se bo razpletlo.”

Damjan Škaper, trener RD Rika Ribnice: “Veseli smo točke, saj smo verjeli do konca. Trud je bil poplačan, ponosen sem na veliko srce moje ekipe, fantje so igrali za publiko, ponosen sem nanje in na to, da so izpolnjevali naloge. Čakali so na svojo priložnost do 50. minute, niso izgoreli in na koncu bili za to nagrajeni. Sedaj nas čaka tekma z Gorenjem, ki je morda celo najboljša ekipa v Sloveniji v tem trenutku, čaka nas ogorčen boj.”

Tomaž Ocvirk, trener RK Celja Pivovarne Laško: “To je bila zanimiva tekma za gledalce. Razočaran sem, saj smo igrali dobro in vodili večji del tekme. V zadnjem delu smo padli, naredili nekaj napak v obrambi, na drugi strani pa je njihov vratar (Klarič; op. p.) ubranil nekaj žog, ki so se na koncu izkazale za odločilne. Škoda, saj smo imeli lepo priložnost za zmago, a je nismo izkoristili. Tekme so tukaj zelo težke, osvojili smo točko, kar pomeni, da je naša prednost sedaj za točko manjša. Vsaka naslednja tekma bo zelo pomembna, ne zgolj derbiji. Trdo moramo delati do konca, saj bomo le tako lahko uresničili naše cilje.”

Foto: Slavko Kolar.

More in Članska ekipa (170 of 409 articles)