Pokal Slovenije, 1/4 finale:
RK SVIŠ I. GORICA – RD RIKO RIBNICA 30:29 (19:14)

Zadnjih nekaj tekem je nakazovalo, da je ribniška ekipa po poškodbi stebra ekipe Davida Kovačiča v krizi, vendar smo vsi upali, da ta le ni tako globoka, da se proti zadnjeuvrščeni ekipi v Ligi NLB ne bi prebili skozi 1/4 finale Pokala Slovenije. Žal pa je zasedba Siniše Markote v Ivančni gorici predvsem v prvem polčasu pokazala klavrno igro in predčasno končala tekmovanje v letošnji izvedbi pokala Slovenije.

Pokal Slovenije, 1/4 finala,
Ivančna Gorica, dvorana OŠ Stična, sreda, 13.3.2019, ob 19:00, sodnika Dejan Čretnik, Miloš Turnšek, gledalcev 450:

RK SVIŠ IVANČNA GORICA – RD RIKO RIBNICA 30:29 (19:14).

RK SVIŠ Ivančna Gorica: Škorc (5 obramb), Vencelj (2 obrambi), Knez 3, Zafran 2, Fink 2, Grojzdek 7 (4), Tekavčič, Hrovat, Stopar 7, Matej Košir 2, Pirnat 1, Kutnar, Krabonja 3, Vencelj, Matic Košir 4, D. Košir, Vidmar;
RD Riko Ribnica: Glavan, Klarič (7 obramb), Strmljan 6, Horvat 2, Vujačić 4, Žagar, Knavs 3 (3), Ranisavljević, Pahulje, Lešek 2, B. Nosan 1, Cimerman, Pucelj 6 (2), Tomšič, M. Nosan 2, Setnikar 3, Košmrlj.

Sedemmetrovke: RK Sviš Ivančna Gorica 4 (5), RD Riko Ribnica 5 (5);
Izključitve: RK Sviš Ivančna Gorica 16 minut, RD Riko Ribnica 10 minut;
Rdeči kartoni: Domen Pahulje (33.minuta, RD Riko Ribnica).

Po neprepričljivi zmagi v preteklem krogu Lige NLB proti istemu nasprotniku, smo pričakovali napeto tekmo. Gostje so sicer prvih nekaj minut prevladovali in v 6. minuti povedli s 3:1, potem pa dovolili domačinom, da se povsem poberejo in v 11. minuti izenačijo na 4:4, nato pa celo prevzamejo pobudo, ki je obrodila sadove v zadnjih 8 minutah polčasa, ko so z delnim izidom 7:2 prišli do vodstva s kar petimi goli prednosti (19:14).
Ribničani so poskušali na vse načine priti do preobrata, vendar je četi domačega stratega Aleksandra Polaka uspevalo vse in v 41. minuti je v dvorani OŠ Stična začelo dišati po senzaciji. Domačini so prvič povedli s 7 goli prednosti (24:17). Gostje so ponovno stopili na plin. V obrambi so zaigrali bolj zavzeto in razlika se je začela topiti. V 52. minuti je bila ta le še gol za gostitelje (27:26). In ko je kazalo, da se bo tekma vendarle razpletla v korist slovenskega podprvaka, je nekaj gostujočih strelov zgrešilo domača vrata in Ivančani so se z 2 goloma Grojzdeka ponovno odlepili na 3 gole razlike (29:26). Ključni trenutek se je zgodil v 58. minuti, ko so bili ob izidu 30:28 izključeni kar 3 domači rokometaši. Ribničani tudi s 3 igralci več na igrišču niso uspeli zatresti mreže gostov, saj je strel Uroša Knavsa iz obetavnega položaja zgrešil cilj. Isti igralec je imel v naslednjem napadu na voljo še eden “zicer”, vendar je bil tokrat uspešnejši domači vratar Vencelj. Pol minute pred koncem je na 30:29 znižal Strmljan, domačini pa so uspeli potem zadržati žogo do konca tekme in se ravno na 5. obletnico od prve uvrstitve na final-4 pokala tja uspeli uvrstiti ponovno.

Nejc Vencelj, vratar RK Sviš Ivančne Gorice: “Z zadnjimi tekmami smo si dvignili samozavest na pravo raven in s tem, sploh po slabem prvem delu, začeli verjeti da zmoremo. Pomembno je bilo tudi sobotno srečanje v Ribnici, kjer smo, kljub porazu, prikazali dobro igro. S tem smo danes verjeli da lahko presenetimo in dosežemo, za več kot polovico ekipo, zgodovinski uspeh – uvrstitev na zaključni turnir pokala Slovenije.”

Tilen Strmljan, igralec Rika Ribnice: “Tekmo smo pričeli izredno slabo, v končnici prvega polčasa so nam pobegnili na pet zadetkov prednosti. V drugem delu smo jih ves čas lovili, prišli sicer na zadetek zaostanka, a je v ključnih trenutkih njihov vratar obranil par pomembnih strelov. Imeli smo tri igralce več v napadu, a vseeno nismo zadeli. Na koncu se nam žal ni izšlo.”